Resa och boende

Det är enkelt att resa till Grekland, eftersom Grekland är medlem i såväl EU som EFTA och har godkänt Schengen-avtalet. Besökare från Sverige behöver därför inte ansöka om visum och behöver inte heller resa med pass, eftersom ett så kallat nationellt ID-kort är giltigt inom hela EU. Det kan dock vara en god idé att ta med passet om man är osäker på om man har ett sådant ID-kort eftersom merparten fortfarande har den äldre sortens ID-kort som inte gäller.

De allra flesta besökare anländer via flyg och då till den flygplats som ligger närmast besöksmålet. De största flygplatserna är Eleftherios Venizelos Intenrational, som ligger i Spáta utanför Aten, Nikos Kazantzákis International i Heraklion, Makedonia Intenrational för Thessaloniki, Diagoras på Rhodos och Ioánnis Kapodístrias på Korfu. Förbindelserna är överlag goda från alla flygplatser men om charterbuss ingår vid köpet av resan tar man sig som regel enklast och snabbast från flygplatsen.
Grekland har ett enormt utbud av boende, främst inom medelprisklass. Det går dock som regel lika lätt att hitta ett billigare och enklare vandrarhem som att hitta ett exklusivt hotell med fyra eller fem stjärnor. Givetvis beror det på var man befinner sig i Grekland, och som riktlinje kan man säga att desto större stad och desto mer populärt besöksmål, desto fler och bättre hotell finns också. Den som vill resa enklare kan ofta hitta charmiga pensionat, där man bor hos en familj eller på en gård som är familjeägd, och frukost ingår inte sällan i priset. Dessa finns i större utsträckning, likväl som campingplatser och vandrarhem av typ bed and breakfast, i mindre städer och orter.

De flesta besökare väljer dock att boka resa och boende samtidigt, vilket är ett bra sätt att försäkra sig om att man får tag i ett boende som har ett trevligt läge och håller god standard till ett överkomligt pris. Särskilt viktigt kan det vara, om man reser under den varmare delen av sommaren, att man får tag i ett rum med luftkonditionering (air condition) vilket de flesta medelstora och stora hotell erbjuder. Det allra billigaste boendet, som ofta saknar luftkonditionering, kan annars lätt bli outhärdligt varmt när solen ligger på.