Mat och dryck

Den grekiska maten är till stor del lika mångkulturell och internationell som Grekland i övrigt, om än med starka influenser från grannarna Italien och Turkiet. Den traditionella grekiska maten är rik på grönsaker, örter och oljor, oliv och ost. Bland köttet är det främst lamm och kyckling som är populärt. Färskt bröd och lokalproducerat rött, gott vin är förstås obligatoriskt vid middagsbordet.

Bland Greklands mest kända rätter hör klassiker som grekisk sallad; en sallad med tomat, gurka, fetaost, olika lökar, oliver och grön peppar. Andra godbitar är grillad bläckfisk, moussaka, stifado, saganaki och gyros. Gyros är något av en motsvarighet till kebab och äts främst som snabbmat, vilket gör den ännu mer attraktiv för besökare, eftersom den serveras överallt till bra pris. Stifado serveras främst på lite mer exklusiva restauranger, men är också en riktig smaksensation – vad sägs om stekt kött i en stuvning av vitt vin, kanel och lök?

Det grekiska vinet är något av en nationalstolthet, och det med all rätta. Det mesta av vinet som serveras i Grekland är lokalproducerat och är lika välsmakande som det är billigt. Eftersom Grekland har en så varierad terräng, med djupa dalar och höga kullar, kan man upptäcka många olika smaker beroende på var i Grekland som vinet har producerats. Besökare som vill prova lite olika varianter kan med fördel fråga efter Minos Wines, odlad på Kreta eller Canava Argyros, odlad i Santorini. Den producent som erbjuder flest olika varianter är Skouras som odlas i Peloponnese. Det allra mest populära märket under senare år är dock Gentillini som odlas i Cephalonia, som sägs vara Greklands mest smakrika och godaste vin just nu.

Kalamata oliver